Noutăți

Utilizarea fără prescripție a medicamentelor pentru ADHD la elevi și studenți ar putea scădea productivitatea

adhd

Știați că există o tendință în creștere a medicamentelor pentru ADHD care sunt folosite ca stimulente cognitive pentru a crește productivitatea? Ei bine, cercetătorii lansează un semnal de alarmă pentru cei care nu suferă de această afecțiune de dezvoltare neuropsihică.

Un studiu recent are câteva informații interesante. Se pare că administrarea acestor așa-numite „medicamente inteligente” ar putea să nu fie atât de inteligentă până la urmă. Ele ar putea de fapt să scadă eficiența și ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru sănătatea ta.

Imaginați-vă acest lucru: studenți și profesioniști deopotrivă folosesc medicamente pentru ADHD în speranța de a spori concentrarea, atenția și productivitatea, chiar dacă nu au ADHD. Aceștia caută acel avantaj suplimentar în mediul academic, la locul de muncă sau în sport, sau poate doar pentru a rezista la o zi lungă de lucru.

Într-un studiu recent, efectele a trei medicamente pentru ADHD – metilfenidat, modafinil și dextroamfetamină – au fost evaluate asupra capacității de rezolvare a problemelor a 40 de participanți fără ADHD. Participanții, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, au primit o sarcină care imită procesul complex de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor în viața de zi cu zi.

Rezultatele au fost destul de interesante. Cei care luau medicamente pentru ADHD au arătat o creștere a motivației de a termina sarcina. Ei au fost mai dornici să se arunce în sarcină și mai rapizi în a face un efort pentru a o duce la bun sfârșit. Dar iată care este întorsătura: medicamentele au redus de fapt eficiența și precizia participanților. Aceștia au avut nevoie de mai mult timp și efort pentru a finaliza sarcinile.

Elizabeth Bowman, cercetător principal, a remarcat că, deși aceste medicamente stimulante ar putea stimula motivația în sarcinile complexe de rezolvare a problemelor pentru persoanele fără ADHD, ele scad calitatea soluțiilor, ceea ce duce la o scădere a productivității.

Studiul a constatat că dextroamfetamina (Dexedrine) a provocat cea mai mare scădere a productivității. Cei care au luat metilfenidat (Ritalin) au avut nevoie de aproximativ 50% mai mult timp pentru a finaliza sarcina.

Persoanele cu ADHD au niveluri mai scăzute de dopamină și norepinefrină, care sunt esențiale pentru atenție, concentrare și controlul impulsurilor. Medicamentele pentru ADHD sunt prescrise pentru a crește nivelul de dopamină din creier. Dar atunci când aceste medicamente sunt folosite ca stimulente de către persoanele care nu suferă de această afecțiune, pot perturba echilibrul substanțelor chimice din creier, provocând o suprastimulare. Cercetătorii avertizează că utilizarea abuzivă a acestor pastile poate duce chiar la afecțiuni precum creșterea ritmului cardiac, tensiune arterială ridicată sau anxietate crescută.

Așadar, concluzia este că utilizarea abuzivă a pastilelor pentru ADHD ca „medicamente inteligente” ar putea să nu fie atât de eficientă pe cât s-ar putea crede și ar putea face mai mult rău decât bine. Rămâneți informați și faceți alegeri inteligente pentru sănătatea dumneavoastră!

Posturi conexe
Noutăți

Un test de sânge pentru depistarea Alzheimer ar putea apărea în următorii 5 ani - TheTimes

NaturăNoutăți

Legătura dintre alimentele foarte procesate și sănătatea creierului

Noutăți

Beneficiile psihologice ale iertării

Noutăți

TikTok limitează aplicația la 1 oră pe zi pentru minori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *