Afecțiuni

Ce este depresia post-natala

depresia post natala

Nasterea unui copil poate declansa o serie de emotii puternice, de la bucurie si entuziasm, la frica si anxietate. Depresia postnatala nu este un defect de caracter sau o slabiciune a mamei, ci pur si simplu poate fi o complicatie in urma nasterii. Unele mame experimenteaza sentimente de frica si modificari bruste ale dispozitiei insa pe durata scurta si poarta denumirea de tristete postnatala.  Altele se confrunta cu o depresie de lunga durata cunoscuta si sub denumirea de depresie postnatala.

Depresia postnatala poate sa apara la scurt timp dupa nastere si chiar pana la un an in unele cazuri. Cauzele exacte ale depresiei postnatale nu sunt cunoscute insa, daca se urmeaza un tratament adecvat, mama va putea sa-si gestioneze aceste simptome si sa se bucure de copilul sau.

Rareori o forma extrema de depresie postnatala cunoscuta sub numele de psihoza postpartum se dezvolta dupa nastere.

Semne si simptomele depresiei postnatale variaza de tipul depresiei.

Tristetea postnatala

Este o stare destul de normala pentru proaspetele mamici, dureaza doar cateva zile pana la o saptamana, maxim doua. Simptomele includ: schimbari ale dispozitiei, anxietate, tristete, iritabilitate, plans, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de somn.

Aceste simptome de regula dispar de la sine si nu necesita tratament.

Cum se manifestă Depresia postnatala?

Se poate confunda pentru inceput cu tristetea postanatala insa simptomele sunt mai intense si de lunga durata si poate afecta capacitatea mamei de a avea grija de copilul sau.

Simptomele caracteristice sunt pierderea apetitului, tulburari ale somnului, iritabilitate, nervozitate, stari accentuate de oboseala, sentimente de vinovatie, pierderea capacitatii de concentrare, lipsa de interes pentru toate activitatile, lipsa de energie, frica de a ramane singura cu copilul, ganduri de suicid.

Netratata, depresia postnatala poate dura luni sau chiar mai mult, se recomanda consultarea unui medic specialist imediat ce se observa aceste stari neobisnuite.

Psihoza postnatala

Este o stare mai rar intalnita, se dezvolta in primele saptamani dupa nastere si simptomele sunt chiar mai severe decat cele in cazul depresiei postnatale. Acestea pot fi: confuzie si dezorientare, halucinatii auditive sau vizuale, paranoia, tentativa de suicid sau sentimente negative fata de copil. Aceasta afectiune este considerata o urgenta si necesita tratament medical imediat si ingrijire continua.

Nu exista nici un test pentru a diagnostica depresia postnatala. Diagnosticul se bazeaza pe simptomele pe care le descrie mama. Femeile cu depresie postnatala trebuie sa efectueze analize de sange pentru a detecta cauzele medicale ale acesteia.

Sfaturi utile:

  • Adresati-va partenerului, familiei pentru a va ajuta cu nevoile bebelusului si in casa.
  • Nu va ascundeti sentimentele, vorbiti cu partenerul, prietenii, familia despre trairile interioare.
  • Odihna este foarte importanta, dormiti odata cu copilul.
  • Nu incercati prea multe din dorinta de a fi perfect.
  • Se recomanda plimbarile in aer liber, vizite la prieteni sau ceva timp liber cu partenerul.

Tratamentul pentru depresie dupa nastere include adesea medicatie, terapie sau ambele. Indiferent daca mama alapteaza sau nu, doctorul va prescrie tratamentul adecvat.

Un rol foarte important il are si sustinerea partenerului, familiei care poate ajuta la reducerea gravitatii depresiei postnatale. Daca mama suspecteaza simptome neobisnuite ce tin de depresia postanatala trebuie apelat imediat medicul. Situatia nu se va imbunatati de la sine.

Posturi conexe
AfecțiuniTulburări de personalitate

Importanța suportului familial în gestionarea tulburărilor de personalitate

AfecțiuniTulburări de personalitate

Comorbiditatea tulburărilor de personalitate cu abuzul de substanțe

AfecțiuniTulburări de personalitate

Tulburările de personalitate la adolescenți: identificare și intervenție timpurie

AfecțiuniTulburări de personalitate

Stigmatizarea și prejudecățile legate de tulburările de personalitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *