Sari la conținut

Ne aflăm la un punct de cotitură în domeniul sănătății mintale

21771638721 4e88c339d6 b

În afara tristeții și a crizei obișnuite a politicii globale și a războiului, pare să existe un flux constant de discuții în mass-media din Marea Britanie și, probabil, în jurul altor națiuni occidentale, despre necesitatea de a ne concentra asupra sănătății noastre mintale și a fericirii.

În Marea Britanie, tinerii regali conduc o campanie pentru a pune capăt stigmatului care înconjoară sănătatea mintală. Maratonul de la Londra de săptămâna viitoare se va desfășura pentru prima dată având ca principal beneficiar sănătatea mintală. Pe lângă acestea, am văzut publicate statistici și studii de caz nesfârșite despre experiențele trăite în ceea ce privește sănătatea mintală, ca să nu mai vorbim de fluxul constant de celebrități, care indică o neglijare gravă a sănătății mintale în cea mai mare parte a lumii – cu siguranță în Regatul Unit.

Îmi amintesc foarte clar acum 15 ani, când am fost lovită pentru prima dată de un tsunami de anxietate. În floarea vârstei, nu aveam nicio idee despre ce mi se întâmpla și, cu siguranță, nu aveam niciun limbaj, nicio abilitate sau persoane cu care să mă simt confortabil să îmi împărtășesc sentimentele. Acel episod a culminat cu o cădere nervoasă după mai bine de un an de „fugă” și cu faptul că am fost luat de pe un trotuar din Sydney și trimis la un centru de tratament din Londra. Eu am fost norocoasă, mulți nu sunt.

După 15 ani, se pare că, în cele din urmă, stigmatul se schimbă și tot mai mulți oameni își dau seama că nu trebuie să trăiască cu această durere psihică, care este atât de debilitantă și, fără îndoială, mult mai rea decât orice durere fizică. Primul pas este, într-adevăr, acela de a vorbi sau de a împărtăși sentimentele negative care ne afectează viața și fericirea. Vindecarea nu poate începe decât în această etapă și este mult mai bine să se înceapă acest proces cât mai curând posibil decât să se aștepte să fie îngenuncheat. Cu cât mai mult timp această durere mentală este lăsată să facă ravagii, cu atât mai greu este să se deblocheze. De aceea este atât de important să ne concentrăm eforturile asupra prevenirii, în special în școli. Este vital să le oferim copiilor permisiunea și încurajarea de a împărtăși emoții sau gânduri dureroase, fără a fi judecați. Trebuie să oferim mediile și serviciile necesare pentru a sprijini această cerere în creștere în rândul tinerilor noștri.

Mai mult decât atât, trebuie să fim creativi în ceea ce privește modul în care ne desfășurăm acest proces. Folosind exemplul coaforului. Este mai probabil să împărtășim gânduri sau sentimente intime cu coaforul nostru decât am face-o într-un centru de primire din cadrul NHS sau chiar cu un medic de familie. Același lucru este valabil și în cazul serviciilor digitale, al spitalelor și chiar al serviciilor de caritate – inovația este vitală pentru a corespunde acestei noi discuții, în timp ce abordăm problema stigmatizării în ceea ce privește sănătatea mintală.

Speranța mea este că narațiunea se poate schimba acum de la una de stigmatizare la una în care putem discuta unele dintre multele lucruri practice pe care le putem face pentru a fi cele mai bune versiuni posibile ale noastre. Niciodată nu a existat o nevoie mai presantă de a ne dota cu un set de abilități mentale care să corespundă provocărilor timpului nostru.

Head Talks își propune să ofere o resursă online pentru bunăstarea mentală pentru toți cei care sunt interesați să fie o versiune mai bună a lor înșiși.

Head Talks este o nouă platformă care își propune să deschidă conversația despre sănătatea mintală și să facă mai mulți oameni să vorbească despre experiențele lor. Head Talks este pentru toată lumea; este un loc unde se poate apela la experiențele altora și la ceea ce i-a ajutat.

Trebuie să ne amintim că, în calitate de ființe umane, suntem cu toții unici. Abordarea de tip „o singură mărime se potrivește tuturor” pur și simplu nu funcționează în acest spațiu. Cu toții ne luăm inspirația și sentimentul de bunăstare din multe domenii diferite ale vieții. În Marea Britanie, abordarea noastră în materie de sănătate mintală rămâne arhaică, cu medicamente și terapie CBT ca limită a resurselor noastre. Putem învăța de la alte țări, cum ar fi cele scandinave, care nu numai că oferă alte idei de bunăstare la nivelul medicilor de familie, dar își conduc guvernul, societățile și cultura într-un mod în care fericirea oamenilor lor se află în centrul politicilor și deciziilor lor.

Pur și simplu, o persoană care se luptă cu o sănătate mintală precară poate avea o stare de bine mai bună în urma unui eveniment inspirat de comunitate, cum ar fi cântatul în corul local, decât dacă ar lua un antidepresiv în fiecare zi. În același mod, meditația, yoga sau tai chi ar putea crea un sentiment de stabilitate și de pace pe care terapia CBT nu îl oferă. Ajutarea celorlalți, exercițiile fizice, începerea unui nou hobby, înscrierea într-o echipă, detoxifierea digitală, un somn mai bun, dieta și chiar înotul în apă rece sunt câteva exemple de domenii pe care ne putem concentra pentru a obține o sănătate mintală mai bună.

Prin munca sa pentru London Speaker Bureau, Oliver Chittenden a lucrat ca agent de vorbitori pentru multe dintre cele mai inspirate persoane din lume în ultimii 15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *