Social media face parte integrantă din viața noastră de zi cu zi, milioane de oameni din întreaga lume folosind-o în diverse scopuri. Cu toate acestea, social media poate avea și efecte negative, inclusiv somnul slab și anxietatea. Drept urmare, TikTok a anunțat recent că va stabili automat o limită de timp de 60 de minute pe zi pentru utilizatorii sub 18 ani, urmând ca în curând să fie lansate limite de timp de ecran personalizabile pentru toată lumea. Dar ar putea toată lumea să beneficieze de limite de timp similare? Profesioniștii din domeniul sănătății mintale și utilizatorii de social media par să spună din toată inima că da.
Un studiu din Journal of Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking a constatat că persoanele care au încetat să mai folosească social media (Facebook, TikTok, Twitter și Instagram) timp de o săptămână au avut îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește anxietatea, bunăstarea și depresia lor. Utilizarea social media poate activa „centrul de recompensă” al creierului și, așa cum se întâmplă în timpul oricărui lucru plăcut, eliberează dopamină. Spre deosebire de alte activități plăcute, care necesită mai mult timp și energie, social media poate oferi o modalitate rapidă de a accesa această substanță chimică de binefacere. Învățând să stabilim limite în ceea ce privește timpul și energia pe care le investim în parcurgerea feed-urilor noastre, putem reduce potențial sentimentele de anxietate, depresie și singurătate asociate adesea cu consumul excesiv de social media.
Jamila Jones, terapeut clinic licențiat și proprietar al Reclaiming Minds Therapy and Wellness, spune că aceste limite îi pot ajuta pe utilizatori să mențină un echilibru mai sănătos între viața profesională și cea privată și să încurajeze conștientizarea în viața de zi cu zi, ceea ce duce în cele din urmă la o mai bună rezistență mentală și la o bunăstare generală.
Cum să vă limitați utilizarea social media
Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce timpul petrecut pe social media:
1. Dezactivați notificările
2. Stabiliți momente specifice din zi pentru a utiliza social media
3. Lucrați și dormiți cu telefonul la distanță
4. Explorați hobby-uri fără ecran
5. Participați la mese fără telefon
Este vorba de a găsi ceea ce ți se pare sustenabil. Nu trebuie să vă ștergeți conturile sau aplicațiile cu totul, dar chiar și pașii mici, cum ar fi oprirea notificărilor, pot fi benefici.
Ar fi și părți negative dacă ne limităm timpul pe rețelele sociale?
În timp ce există cu siguranță beneficii pentru a vă limita utilizarea social media, pot exista, de asemenea, unele consecințe negative. Social media este un spațiu masiv de activism și de conștientizare a problemelor sociale și politice, iar limitarea timpului petrecut pe aceste platforme vă poate împiedica, fără să vreți, oportunitățile de creștere în carieră, precum și relațiile personale.
Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să vă impuneți limite sau să fiți conștienți de utilizarea social media. În schimb, este esențial să găsiți un echilibru între timpul petrecut pe social media și alte aspecte ale vieții dumneavoastră.
Să acționăm
Dacă doriți să vă limitați utilizarea social media, acordați-vă ceva timp pentru a determina ce limite funcționează pentru dumneavoastră și cum să le integrați în rutina dumneavoastră. Începeți cu o măsură mică, dezactivând notificările sau stabilind anumite momente din zi pentru a utiliza social media, și treceți treptat la schimbări mai semnificative, cum ar fi explorarea hobby-urilor fără ecran sau implicarea în mese fără telefon. Prin stabilirea unor limite în ceea ce privește timpul și energia pe care le investim în parcurgerea feed-urilor noastre, putem reduce potențial sentimentele de anxietate, depresie și singurătate, adesea asociate cu consumul excesiv de social media, ceea ce duce la îmbunătățirea rezilienței mentale și a bunăstării generale.
În concluzie, în timp ce social media poate fi un instrument excelent pentru a rămâne în legătură cu prietenii și familia sau pentru a vă promova pe dumneavoastră sau afacerea dumneavoastră, este esențial să fim conștienți de efectele negative pe care le poate avea asupra sănătății noastre mentale. Prin stabilirea unor limite în ceea ce privește utilizarea social media, putem să ne îmbunătățim reziliența mentală, să ducem o viață mai sănătoasă și să găsim un echilibru între experiențele noastre digitale și cele din lumea reală.