Natură

Iată cum putem profita de beneficiile mentale și emoționale ale plantelor

48967364151 14c8f3be68 b

Nu se poate vorbi (încă) de pandemia de coronavirus ca fiind de domeniul trecutului, primăvara aceasta, într-adevăr, încă o trăim. De-a lungul pandemiei, mai ales în primele zile, oamenii au căutat să își îmbunătățească locuințele și împrejurimile imediate în care urmau să petreacă atât de mult timp. Odată cu schimbarea drastică a modului de viață care îl limita pe cineva la casa sa, pentru mulți a apărut un mod unic, dar nu lipsit de surpriză, de a face față: cultivarea plantelor.

Când mulți oameni au fost concediați de la locul de muncă, nu au putut să-și vadă cei dragi și s-au confruntat cu anxietatea unei pandemii, sentimentele de depresie, mizerie și izolare au fost și, cu siguranță, într-o anumită măsură, încă mai sunt predominante. Faptul de a avea ceva de care să aibă grijă a ameliorat sentimentele de depresie, oferindu-le proprietarilor de plante ceva de care să se îngrijească, să aibă grijă, să le ridice starea de spirit și, în timpul unei perioade de stagnare, să urmărească creșterea.

O mare varietate de noi entuziaști ai plantelor de apartament au urcat pe scenă. Unii își înmuiau pentru prima dată degetele de la picioare în scena plantelor rare, alții așteptau cu răbdare ca noile lor germeni de semințe să răsară în interior, iar cei suficient de norocoși pentru a avea acces la un spațiu exterior și-au putut duce hobby-ul afară.

Cu siguranță nu a fost lipsit de obstacole, deoarece noii proprietari de plante au apelat rapid la internet: „de ce moare planta mea?” „câtă lumină solară trebuie să dau plantei x?” „ce înseamnă petele maro de pe frunze?”.

Având mai mult timp pentru a petrece online, pasionații de plante s-au unit pe rețelele de socializare și pe forumurile de internet, găsind o comunitate și un sentiment de conexiune nou descoperit. Acest lucru a crescut, de asemenea, gradul de apartenență și, pentru unii, a oferit o platformă pentru a-și prezenta pe internet hobby-ul pentru plante, talentul și afinitatea pentru cultivare.

De aceea, acum există o creștere a influencerilor de plante, o nișă neașteptată în care oamenii cumpără cantități copioase de plante – am fost acolo – dar creează cele mai frumoase oaze și împărtășesc noul lor mediu luxuriant cu adepții lor și cu comunitatea de pe internet. În cazul unora, aceștia cumpără plante rare și scumpe pe care mulți dintre noi nu ar îndrăzni să le cumpere (deoarece le-am ucide aproape instantaneu) și le prezintă proprietățile lor neobișnuite.

Culorile sunt unice și uimitoare, unele varietăți variegate (frunze de culori diferite, adesea cu pete sau pete), sau plante „albinoase” sau albo cu frunze albe netede, aparent fără efort. Atât pentru cei care influențează plantele, cât și pentru pasionații de plante, mulți au achiziționat umidificatoare în timpul pandemiei pentru a crea un mediu mai favorabil multor plante populare.

Dincolo de umidificatoare, solurile, îngrășămintele și ghivecele noi ar putea să adune factura la plante pentru acei pasionați investiți, iar cultivarea plantelor ar putea deveni un hobby pe furiș foarte scump. Pentru a cumpăra plante mari și rare, cifrele pot ajunge cu ușurință la 100 de dolari, iar pentru unii entuziaști și influenceri nu este deloc improbabil să cheltuiască până la 1000 de dolari. Dar nu este lipsit de beneficii mentale și emoționale.

Un influencer de plante, Christian Esguerra, a împărtășit un sentiment similar: „Plantele mele m-au ținut sănătos. Mă trezesc și am un scop imediat: Trebuie să ud, să tai și să înmulțesc. Cred că, de asemenea, le permite oamenilor să ajungă la o comunitate online”. Instagram-ul și YouTube-ul său, @CrazyPlantGuy, au înregistrat un succes de peste 350.000 de urmăritori pe ambele conturi. Pentru el și pentru mulți alții, a cultivat un sentiment de apartenență, a stârnit interes, creativitate și întrebări și a adus la viață un sentiment de entuziasm într-o perioadă dificilă și necesară.

Cele peste 150 de plante pe care le deține îi oferă acest sentiment de împlinire, scop și bucurie și nu este greu de înțeles cum ar putea să ocupe o bună parte din timpul programat altfel pentru a se „plânge în carantină”.

Deși nu suntem cu toții făcuți pentru a fi influențatori de plante, putem ajunge la beneficiile pe care plantele le pot oferi casei noastre. În timp ce plantele nu numai că îmbunătățesc aspectul spațiului, ceea ce este excelent pentru bunăstarea și mulțumirea în casă, plantele oferă, de asemenea, o calitate mai pură a aerului, o satisfacție sporită, un sentiment de scop și claritate mentală.

Kendall Platt, fondatorul Aventuri cu flori, împărtășește câteva sfaturi: ‘Cel mai eficient mod de a profita de beneficiile mentale și emoționale ale plantelor – mai ales dacă nu aveți mult timp la dispoziție – este să vă concentrați asupra simțurilor în timp ce faceți grădinărit.

‘În timp ce adăugați compost în ghiveciul dumneavoastră, activați-vă simțul olfactiv, de ce vă amintește mirosul? În timp ce săpați, observați sunetul lamei mistriei care taie pământul. Auziți cum intră în contact lama cu pietre sau alte incluziuni?” Ce ar putea fi acestea?

‘Observați în ce parte a corpului simțiți că vă lucrează mușchii. În timp ce semănați semințele, priviți-le cu atenție. Sunt toate la fel? Cum sunt suprafețele lor?

‘Dacă cultivați produse comestibile, cum ar fi roșiile, odată ce sunt gata de recoltare, alegeți-o pe cea care vă atrage cel mai mult din plantă. Închideți ochii și mirosiți-o. Mirosul vă transportă undeva? În cele din urmă, băgați roșia în gură, tot cu ochii închiși, și lăsați aroma să vă explodeze în gură.

‘Acest lucru vă permite să vă liniștiți mintea, să simțiți senzațiile din corp și să intrați mult mai repede în starea de curgere, în care puteți obține un sentiment de claritate. Stresul, grijile și îndoielile de sine dispar în fundal și vă simțiți bine în acest moment, cu un sentiment de fericire și împlinire de durată’.

Cei care erau singuri, se simțeau izolați și stresați au descoperit că plantele le-au oferit o modalitate de a se împământeni și au restabilit o rutină care le oferea un sentiment de pace și satisfacție. Unele plante sunt simple și ușor de îngrijit, cum ar fi plantele șarpe și pothos, și reprezintă un punct de plecare excelent pentru a profita de beneficiile mentale și emoționale ale plantelor de apartament. Pentru mulți, cultivarea plantelor a fost și continuă să fie o modalitate de a face față, o formă de frumusețe și un sentiment tangibil de satisfacție când văd că apar frunze noi, care sunt produsul efortului și îngrijirii lor.

Ariel Back este un scriitor și cercetător din Boston, cu experiență în psihologie și cogniție.

Posturi conexe
NaturăNoutăți

Legătura dintre alimentele foarte procesate și sănătatea creierului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *