Medicație

Medicația psihiatrică – ce trebuie să știi?

medicatie psihiatrica

Decizia de a utiliza medicamente – sau orice alt tratament – este o conversație continuă între dumneavoastră și medicul dumneavoastră. Deoarece dumneavoastră sunteți cea mai importantă parte a planului dumneavoastră de tratament, alegerile și întrebările dumneavoastră sunt o parte importantă a acestei discuții.

Atunci când aveți informații exacte despre medicamente și puteți vedea cum s-ar putea aplica în situația dumneavoastră, puteți lua decizii care vă vor oferi cele mai bune șanse de a vă simți mai bine.

MEDICAMENTELE SUNT UN INSTRUMENT

Majoritatea persoanelor care se recuperează de o boală mintală folosesc mai mult de un instrument în recuperarea lor. Medicamentele pot fi unul dintre aceste instrumente.

Cercetările arată că medicamentele pentru bolile mintale pot ajuta mulți oameni să se simtă mai bine, dar asta nu înseamnă că fiecare medicament va funcționa sau va funcționa în același mod la fiecare persoană. Alte instrumente pot include terapii de discuție, cum ar fi psihoterapia sau consilierea, sprijin la școală sau la locul de muncă, tratamente în spital, grupuri de sprijin sau abilități pe care le puteți exersa pe cont propriu.

Instrumentele pe care le aveți la dispoziție vor depinde de diagnosticul dumneavoastră, de situația dumneavoastră, de resursele din zona dumneavoastră și de propriile valori. Pentru unele persoane, medicamentele vor fi o parte importantă a planului lor de tratament pe termen lung.

Pentru alte persoane, medicamentele i-ar putea ajuta să se simtă suficient de bine pentru a începe să utilizeze alte instrumente. Alte persoane ar putea încerca alte abordări înainte de a lua în considerare medicația.

Medicamentele pot ajuta oamenii să gestioneze multe simptome, dar nu pot rezolva toate problemele. De exemplu, ele nu vor elimina o sursă exterioară de stres care contribuie la problemele dumneavoastră. Ceea ce pot face medicamentele este să vă ajute să gestionați simptomele care afectează gândurile, sentimentele și simptomele fizice, astfel încât să puteți beneficia mai bine de alte tipuri de sprijin.

SUNTEȚI UN PARTICIPANT ACTIV ÎN ÎNGRIJIREA DUMNEAVOASTRĂ

Atunci când primiți tratament pentru orice problemă de sănătate, trebuie să faceți alegeri care să se potrivească nevoilor și valorilor dvs. Medicul dumneavoastră, farmacistul și alți furnizori de asistență medicală vă pot ghida în privința diferitelor opțiuni și vă pot ajuta să înțelegeți riscurile și beneficiile, dar, în cele mai multe cazuri, decizia finală vă aparține. Sunteți, de asemenea, persoana care va urma planul de tratament, așa că orice vă prescrie medicul dumneavoastră trebuie să fie ceva ce sunteți dispus și capabil să încercați.

Mulți oameni se țin mai greu de tratamente, cum ar fi medicamentele, atunci când sunt îngrijorați de posibilele efecte secundare, de costurile financiare, de reacțiile celor dragi sau de provocările legate de administrarea medicamentelor conform prescripției. De asemenea, este greu să urmați un plan de tratament dacă acesta nu corespunde obiectivelor dumneavoastră. În aceste situații, unii oameni pot decide că nu este pentru ei și pot întrerupe tratamentul fără a căuta o nouă opțiune, ceea ce înseamnă că nu primesc ajutorul de care au nevoie.

Cel mai bine este să fiți sinceri cu privire la provocări, astfel încât dumneavoastră și medicul dumneavoastră să puteți căuta soluții. Puteți profita la maximum de deciziile de tratament dacă sunteți un partener activ în îngrijirea dumneavoastră. O mare parte din a fi un partener activ este comunicarea. Îi comunicați medicului dumneavoastră nevoile și preocupările dumneavoastră și vă folosiți de cunoștințele și îndrumările medicului dumneavoastră pentru a vă ajuta să luați decizii.

Dacă nu aveți o relație bună cu medicul dumneavoastră, poate fi greu să obțineți sprijinul de care aveți nevoie pentru a urma un plan de tratament. Aveți dreptul de a găsi un nou medic sau de a obține o a doua opinie.

ÎNCEPEREA TRATAMENTULUI MEDICAMENTOS

Dacă ați decis să încercați un medicament, este important să luați medicamentul corect. Dacă începeți un medicament nou, farmacistul vă va da informații pe care să le luați acasă. Aceste informații nu sunt întotdeauna ușor de înțeles, așa că nu uitați să puneți întrebări dacă ceva nu este clar.

Odată ce începeți medicația, este util să vă monitorizați progresul și orice efecte secundare, astfel încât să puteți urmări cât de bine funcționează pentru dumneavoastră. Puteți ține un jurnal sau puteți încerca o aplicație pentru a vă ajuta să țineți evidența. Împărtășiți notițele dvs. cu medicul dvs. în mod regulat.

ÎNGRIJORĂRI FRECVENTE CU PRIVIRE LA MEDICAMENTE

Mulți oameni au îngrijorări cu privire la medicamente, mai ales când vine vorba de medicamente pentru boli mintale.

„Medicamentele vor schimba cine sunt eu”. Atunci când medicamentele funcționează așa cum ar trebui, acestea vă pot ajuta să vă simțiți și să gândiți ca dumneavoastră – așa cum vă simțiți și gândiți atunci când vă simțiți bine. Cele mai comune medicamente, cum ar fi antidepresivele și antipsihoticele, sunt considerate a avea un efect asupra substanțelor chimice mesager în creier (și în tot sistemul nervos) numite neurotransmițători. Medicamentele fac ca neurotransmițătorii care se află deja în corpul dumneavoastră să fie mai disponibili sau mai eficienți.

„Am mai încercat un medicament înainte și nu a funcționat.” Există multe tipuri diferite de medicamente și fiecare dintre ele funcționează în moduri ușor diferite. Mulți oameni care aleg să folosească medicamente constată că trebuie să încerce câteva opțiuni diferite pentru a găsi medicamentul care funcționează cel mai bine pentru ei. Poate fi frustrant, mai ales atunci când vrei doar să te simți mai bine, dar este dificil pentru medici să prezică modul în care un medicament te-ar putea afecta fără să-l încerci.

„Ar trebui să fiu capabil să mă descurc singur cu asta”. Atunci când cineva are o problemă de sănătate fizică, de obicei caută ajutor de la un medic sau de la un alt profesionist din domeniul sănătății. Bolile mintale nu sunt diferite. Medicamentele sunt pur și simplu un instrument pe care l-ați putea folosi în timp ce vă ocupați de sănătatea dumneavoastră.

„Va trebui să iau medicamente pentru tot restul vieții mele”. În unele cazuri – și cu sprijinul medicului dumneavoastră – ați putea fi capabil să încetați să mai folosiți medicamente după ce vă simțiți bine o perioadă de timp. În alte cazuri, ați putea continua să luați medicamente chiar și atunci când vă simțiți bine pentru a preveni revenirea simptomelor. În orice situație, este important să discutați cu medicul dumneavoastră, astfel încât să înțelegeți la ce să vă așteptați în timpul tratamentului și al recuperării.

„Medicamentele creează dependență”. Cele mai multe medicamente pentru bolile mintale nu creează dependență sau dependență, inclusiv antidepresivele, antipsihoticele, stabilizatorii dispoziției, anticonvulsivantele și stimulantele. Chiar dacă nu creează dependență, nu ar trebui niciodată să întrerupeți brusc administrarea unui medicament fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Un grup de medicamente împotriva anxietății, benzodiazepinele, pot provoca dependență dacă nu sunt utilizate corespunzător. Deși există riscuri pentru aceste medicamente, ele pot fi, de asemenea, utile. Dacă luați în considerare benzodiazepinele, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla cum puteți obține cele mai multe beneficii, reducând în același timp unele dintre riscuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *