Un studiu realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite (CDC) arată că prevalența tulburării de spectru autist în rândul copiilor americani a crescut între 2018 și 2020, cu un copil din 36 de 8 ani având autism în 2020, față de unul din 44 în 2018. Creșterea nu înseamnă neapărat că autismul a devenit mai frecvent în rândul copiilor și ar putea fi determinată de alți factori, cum ar fi creșterea conștientizării și a screeningului.
Creștere accentuată în rândul copiilor de culoare
Creșterea a fost deosebit de accentuată în rândul copiilor de culoare, hispanici și asiatici sau insulari din Pacific, autismul fiind semnificativ mai frecvent în rândul copiilor de 8 ani din aceste grupuri decât în rândul copiilor albi, pentru prima dată.
Pandemia afectează detectarea autismului la copiii mici
Un studiu concomitent sugerează că pandemia poate fi responsabilă pentru perturbarea sau întârzierea detectării autismului la copiii mici, cu o scădere a evaluărilor și identificărilor de autism după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat Covid-19 o pandemie. Părinții pot fi mai puțin predispuși să aducă copiii lor pentru evaluări în timpul pandemiei, iar trecerea la învățământul online poate face mai dificilă identificarea copiilor care ar putea beneficia de evaluări sau servicii.
Concluzie
Ambele studii se bazează pe date din Rețeaua de monitorizare a autismului și tulburărilor de dezvoltare, care folosește înregistrări medicale și educaționale pentru a urmări autismul în comunitățile din Statele Unite începând din anul 2000. Creșterea prevalenței autismului poate fi determinată de mai mulți factori, inclusiv creșterea conștientizării și a screeningului. Cu toate acestea, perturbările în evaluarea timpurie a copiilor și întârzierile în conectarea lor la servicii și suport pot avea efecte de durată.
Sursa: NYTimes.com