Auto-ajutor

Cele 5 trepte ale schimbării

gjuzjwy2ege1

Din august nu mai fumez. Am trecut s-ar zice marele prag – 6 luni cu plamanii curati. Acum planuiesc si sa merg la sala de sport 3 zile pe saptamana, sa citesc 30 de pagini pe zi, sa nu mai stau cocosata cand lucrez la calculator, sa nu mai vorbesc urat cand imi sare tandara. Ah, ce bine ar fi.

Acum cateva zile mi-am umplut frigiderul de fructe si legume cu intentia sa mananc sanatos, chiar am citit mai multe articole despre otravurile din mancarurile semipraparate, ma tot gandesc cum o fi mai bine. Ca sa nu ne inecam pasiunea in frustrarile casnice, am hotarat impreuna cu iubitul meu in urma cu 2 luni sa spalam vasele pe rand: o zi eu, o zi el; fiecare semneaza intr-un tabel special la sfarsitul zilei. Regulile simple duc la comportamente complexe.

Obiceiuri, obiceiuri, comportamente, comportamente. Este cu adevarat asa de greu sa le schimbam?

Eu zic din nou ca regula este simpla. Orice ai vrea sa faci, absolut orice, sunt 5 pasi sau 5 etape pe care le vei parcurge:

Treapta 1

Ești in faza de precontemplare. Nici macar nu iei in calcul existenta unei posibile probleme. Sau poate ai incercat o data de doua ori sa schimbi ceva la problema ta si ai renuntat dupa primele 5 minute si in concluzie cel mai simplu – ea a devenit din nou o non-problema.

Treapta 2

Contemplarea  Nu prea stii ce sa faci, sa te schimbi, sa nu te schimbi. Te gandesti oare la ce bun? Pui in balata argumente pro si contra schimbarii? Te uiti atent la toate “dar-urile” problemei, la toate piedicile, dar totodata visezi si la “cat de frumos ar fi daca…”

Treapta 3

Planificarea/pregatirea/decizia  Acum incerci sa experimentezi putin cate putin micile schimbari. Incepi sa vezi cum ar fi daca ai sta mai mult printre nefumatori, incerci sa mananci o portocala in loc de-o ciocolata si vezi ca nu-i chiar asa de rau. Incepi sa te gandesti sa experimentezi tandretea, comunicarea, indrazneala, sportul, relaxarea. Fa-ti un plan concret, despre cum vrei sa realizezi ce ti-ai propus si orice s-ar intampla tine cu dintii de planul tau! Bravo! Treapta urmatoare!

Treapta 4

Actiunea Acum cand stii ce vrei, ai viziune si ai stabilit mijloacele, esti in echipament complet de actiune! Felicitari!

Treapta 5

Mentinerea schimbarii este cea mai frumoasa si interesanta parte. Fii mandru de tine ca ai ajuns aici. Acum ai ajuns la Jocurile Olimpice! Dar vrei sa fii campion? Atunci mentine-ti comportamentul, antreneaza-te zi de zi, gaseste solutii, joaca-te, bucura-te de noul tu. Inventeaza-te!

In incheiere, stii ce ai de facut:

Vrei ceva? Afla ce, descopera cum, fa-ti un plan concret si incepe sa lucrezi la asta, zi de zi, minut cu minut! Orice este realizabil!

Text publicat inițial pe psihiatrie.info

Posturi conexe
Auto-ajutor

Rolul unui jurnal în gestionarea stresului cotidian

Auto-ajutor

Utilizarea unui jurnal pentru dezvoltare personală

Auto-ajutor

Sfaturi pentru a face scrisul unui jurnal o rutină zilnică

Auto-ajutor

Impactul unui jurnal de recunoștință asupra stării de bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *