Auto-ajutor

Ce întrebări își pune un depresiv?

a man holds his head while sitting on a sofa

Atunci cand cineva sufera de depresie, un aspect important sunt gandurile negre, pesimiste, fara speranta, care „invadeaza” persoana. Persoanele depresive au tendinta de a se gandi iar si iar, la acelasi lucru, de a-l intoarce pe toate fetele si de a-l diseca la infinit, fara a ajunge la o solutie.

Ca urmare, atunci cand aveti ganduri depresive este util sa va intrebati:

  • În ce constă dovada faptului ca lucrurile stau intr-adevar asa? Sau cu alte cuvinte: Ce dovezi îmi susţin raţionamentul? Ce argumente combat raţionamentul meu? Cum ar gândi altcineva în situaţia mea? Cum m-aş fi gândit eu înainte de a mă confrunta cu depresia?
  • Ce efecte are modul în care gândesc? Mă ajută sau mai degrabă mă încurcă felul meu de a gândi în a obţine ceea ce îmi doresc? Ce anume? Ce s-ar întâmpla dacă aş privi lucrurile mai puţin negativ?
  • Ce erori de judecată comit? Nu gândesc cumva în termeni de totul sau nimic? Nu cumva mă condamn cu totul pe baza unei singure întâmplări? Nu mă concentrez cumva cu totul pe slăbiciunile mele, uitând de calităţile pe care le posed? Nu mă acuz cumva pentru ceva ce nu mă fac vinovat? Nu iau cumva la modul personal ceva cu care nu am nici o legătură? Nu cumva am pretenţia să fiu perfect(ă)? Nu recurg cumva la standarde duble? Cum aş evalua pe altcineva în situaţia mea? Nu cumva mă concentrez doar asupra laturii negative a lucrurilor? Nu exagerez cumva posibilitatea dezastrului? Nu exagerez cumva importanţa evenimentelor? Nu mă lamentez cumva asupra modului în care ar trebui să fie lucrurile, în loc să accept lucrurile aşa cum sunt şi să obţin din ele tot ce se poate? Nu îmi asum cumva că nu se poate face nimic pentru a schimba situaţia în care mă aflu? Nu cumva prezic viitorul, în loc să las să văd cum ar fi în mod real?
  • Ce pot să fac? Ce aş putea face pentru a putea schimba situaţia în care mă aflu? Trec cu vederea soluţii la problemele cu care mă confrunt, presupunând din start că tot nu ar funcţiona? Ce aş putea face pentru a verifica validitatea răspunsurilor mele raţionale?

(Acest set de intrebari utile in combaterea depresiei a fost propus de Fennell (după Bradley, 1994, p.121), citat de Vargha, 2009).

Posturi conexe
Auto-ajutorTulburări de somn

Cum sa dormiti mai bine: sfaturi pentru un somn odihnitor

Auto-ajutor

Cum să îți găsești scopul în viață?

Auto-ajutor

Stimulează-ți sănătatea creierului cu jocuri distractive și antrenante pentru creier

Auto-ajutor

Cum să treci cu succes prin sevrajul la alcool: sfaturi și resurse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *