Afecțiuni

Ce înseamnă boala mintală?

ochelari

Nu este ușor să cunoști experiența unei alte persoane. Acest lucru este valabil mai ales atunci când experiența ei este de un tip diferit de tot ceea ce ați cunoscut. Prietenul tău are o răceală urâtă, un os rupt sau o despărțire încurcată. Cu toții am avut cazuri de acest gen. Dar tulburările psihice clinice fac parte dintr-o cu totul altă categorie. Ce înseamnă boala mintală? Aceasta poate părea o întrebare academică, dar devine importantă atunci când cel care suferă este cineva la care țineți.

Dacă ați dori să aflați cum sunt bolile mintale, sarcina ar putea să nu pară dificilă. Este suficient să urmăriți unul dintre multele emisiuni sau filme difuzate la televizor în zilele noastre și veți găsi un personaj cu tulburare bipolară, TOC, anxietate sau psihoză. Apoi, doar privește și învață. Interesant este că vor rezolva crime, vor preveni atacuri teroriste, vor vedea viitorul sau vor fi minți malefice.

Ar trebui să fie relativ evident că acestea nu sunt reprezentări exacte ale bolilor mintale. Așadar, ce este greșit aici? În primul rând, boala mintală îngreunează realizarea lucrurilor obișnuite din viață care trebuie făcute. Acest lucru poate varia de la o deficiență minoră până la incapacitate totală. A face lucruri extraordinare sau a avea puteri speciale nu face parte din imagine.

În al doilea rând, este important de adăugat că boala mintală nu doar te încurcă, ci și doare. Aveți dureri mentale reale și nu vă simțiți bine. Din nou, acest lucru variază de la modest la intolerabil.

Și, în cele din urmă, face foarte greu să vezi calea de întoarcere. Odată ce te îmbolnăvești, te uiți în jur și vezi doar obstacole în calea însănătoșirii. Există ziduri și întuneric, nu o cale de ieșire. Acest lucru face parte din boala mintală, nu este o atitudine negativă.

Așadar, am făcut primul pas. Am ajuns până la corectarea imaginii hollywoodiene a tulburărilor mintale, dar acest lucru nu este suficient. Cum înveți cum este cu adevărat să ai o tulburare mintală?

Ei bine, există trei pași pe care trebuie să-i faceți pentru a ajunge la înțelegerea pe care o doriți. Pașii nu sunt complecși, dar necesită ceva muncă. Dacă cineva la care țineți are o tulburare mintală, sau dacă sunteți doar o persoană bună și doriți să aflați despre una dintre cele mai importante probleme din domeniul sănătății umane, vă veți simți bine că ați făcut acest proiect. Veți ști despre ceva esențial despre afecțiuni de care suferă 1 din 5 oameni. Merită efortul depus.

Pasul 1: Care sunt simptomele?

Primul pas este educația. Ascultați ce au de spus experții. Faceți cercetări online și învățați despre bolile în sine.

Veți putea găsi liste de afecțiuni, simptome și discuții de urmat. Aceste liste nu sunt nici arbitrare și nici rezultatul deciziei cuiva. Ele sunt produsul a numeroase cercetări și sunt foarte valoroase pentru noi, cei care tratăm aceste probleme. După cum veți vedea mai jos, ele nu reprezintă tot ceea ce există pentru o anumită afecțiune. Dar ele reprezintă cadrul de care trebuie să atârne toate celelalte diferențe. Fără aceste elemente de bază, nu puteți trece la experiența unui individ real.

Cel mai important punct de reținut din aceste liste este modul în care ele diferă de experiența umană normală. Cea mai importantă diferență constă în faptul că persoanele cu boala în cauză au un grup de simptome; nu doar unul sau două. Și, foarte important, simptomele durează. Criteriile pot spune două săptămâni sau o lună, dar, de obicei, acestea sunt prezente de mai multe săptămâni sau luni. Cinci sau șase dintre aceste simptome, timp de săptămâni, este o lume aparte față de unul sau două, timp de câteva zile. Cercetările arată că este fundamental diferită de experiența normală. De fapt, îți schimbă viața.

O a doua diferență, mai evidentă, include experiențe pe care oamenii nu le au în mod normal. Acestea includ gânduri bizare și înfricoșătoare, preocupări neobișnuite și experiențe senzoriale, cum ar fi auzul vocilor atunci când nu este nimeni prezent. Deși se bazează pe lucruri pe care le cunoaștem, cum ar fi sentimentele, gândurile și vocile, acestea sunt altfel fundamental diferite de ceea ce oamenii recunosc din propria lor viață.

Pasul 2: Cum este din punct de vedere personal?

Al doilea pas este să ne îndepărtăm de această discuție mai tehnică. Aici trebuie să explorați cum este din punct de vedere personal să aveți tulburarea care vă interesează. Din fericire, mulți oameni au scris relatări, sau memorii, despre experiența lor. Acestea nu sunt menite să fie rapoarte științifice. Dimpotrivă, ele sunt menite să ofere relatări profund personale ale experienței.

Rareori este vorba doar de o relatare a simptomelor lor. Acesta poate include: cum au descoperit ce era în neregulă, cum au reacționat ceilalți, cum (sau dacă) au primit tratament, cum s-au comportat față de ei cei care i-au tratat, etc. De ce toate acestea în loc de doar simptome? Pentru că o tulburare mintală este atât o experiență extrem de personală, cât și una socială. Dacă nu vedeți acest lucru, nu veți vedea boala mintală.

Pasul 3: Ce s-ar întâmpla dacă ați fi dumneavoastră?

Ultimul pas necesită cel mai puțin efort, dar este de fapt cel mai greu. Aici, puneți toate cărțile jos și gândiți-vă. Te gândești cum ar fi dacă ți s-ar întâmpla ție. Vă imaginați că aveți simptomele; cum s-ar simți? Cum v-ar afecta viața obișnuită? Poate că ar trebui să vă opriți din muncă pentru o perioadă. Cum ți-ar afecta asta cariera? Ați putea să vă îndepliniți obligațiile față de familie? Cum ar reacționa oamenii pe care îi iubiți? S-ar prăbuși întreaga ta viață?

Și cum este să ai aceste sentimente și gânduri neobișnuite pe care nu le poți controla? Ești tot tu? Câtă durere psihică poți tolera? Ți-ar fi frică să nu-ți pierzi mințile? Te-ai gândi la sinucidere?

Spun că această parte este cea mai grea pentru că nu poți ști răspunsurile la majoritatea acestor întrebări. Acest lucru este perfect normal. Este posibil să știți unele de la persoana iubită afectată, dar majoritatea răspunsurilor ne depășesc pe cei mai mulți dintre noi. Ele ne depășesc pentru că nu am experimentat această afecțiune și pentru că sunt pur și simplu înfricoșătoare. Așa că faceți tot ce puteți pentru această ultimă parte. Odată ce ați început, ea va rămâne cu voi. La un moment dat, veți auzi ceva de la cineva cu o tulburare mintală și vă veți gândi: „Exact asta mă întrebam și eu” Încercând să vă gândiți la aceste întrebări, vă pregătiți pentru momentul în care ele vor apărea în viața dumneavoastră.

Da, este nevoie de o cantitate mică de muncă. Dar când ai făcut-o, nu ești doar mai aproape de persoanele la care ții, ci și de o mare parte a umanității.

Posturi conexe
AfecțiuniStresTulburări psihice

Cum sa scapi de anxietate in 9 pasi?

AfecțiuniTulburări de alimentație

Anorexia – semnificatie, semne si simptome

Afecțiuni

Ce este depresia post-natala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *